7.3. Lärdomar som dragits
Undersökningen visar att EU-medel utgör en möjlighet för en mängd olika leverantörer av sociala tjänster, med en balans mellan små och stora enheter. Erfarenheten av EU-finansiering varierar bland dessa organisationer: en fjärdedel av dem har aldrig arbetat med EU-finansiering tidigare, medan majoriteten har tagit itu med mellan ett och tio projekt.
Hur finansieringsutlysningarna uppfattas är en avgörande aspekt av processen. Även om dessa finansieringsutlysningar är tydligt definierade är ett vanligt problem bland organisationer det komplexa språk som används i projektkrav och utlysningar. Detta kan skapa hinder och göra det svårt för dem som inte är bekanta med sådan terminologi att fullt ut förstå detaljerna i finansieringsprocessen.
Ansvaret för att utveckla ansökningar faller huvudsakligen på den interna personalen i dessa organisationer. Resursbegränsningar innebär dock att endast en tredjedel av dessa organisationer kan ge sin personal tillräcklig utbildning i hur man ansöker om finansiering på ett effektivt sätt.
Denna brist på resurser och utbildning bidrar till att en hög andel (85 %) av de potentiella sökande inte har kunnat eller valt att inte ansöka tidigare. Orsakerna till denna höga andel varierar. Några vanliga faktorer är otillräcklig medfinansiering, snäva tidsfrister för ansökan, icke stödberättigande, bristande stöd från förvaltningsmyndigheten och oförmåga att avsätta tillräckligt med personal för att utveckla projektet.
Dessutom kan andra hinder uppstå, t.ex. brist på stöd från organisationens grundare, ansökningsformulärets komplexitet, regler om offentlig upphandling eller statligt stöd eller den tidskrävande processen att få fram de nödvändiga styrkande handlingarna. Särskilt frågan om regler för offentlig upphandling kan vara en stötesten på grund av dess inneboende komplexitet och brist på tydlighet.
Dessa regler, som syftar till att säkerställa rättvis konkurrens och korrekt användning av offentliga medel, kan vara stränga beroende på nationella bestämmelser. Denna stränghet kan vara en begränsande faktor och minska möjligheterna för de sökande. Samfinansiering utgör också ett hinder för två tredjedelar av de sökande, medan hållbarhetskrav lägger till ett extra lager av utmaningar för en tredjedel av de sökande.
Kommunikationen med den förvaltande myndigheten (MA) och rapporteringsprocessen kan ofta vara ett annat problemområde för organisationer. Ett betydande antal, två tredjedelar, har fått hantera förändrade krav från den förvaltande myndigheten när det gäller rapportering. Problemet förvärras av att dessa förändringar ofta åtföljs av brist på stöd, komplicerat språk och dubblering av rapporteringsobjekt, vilket leder till en mer invecklad process.
Dessutom har tre fjärdedelar av dessa organisationer erfarenhet av projektrevisioner, vilket gör hela processen ännu mer komplicerad.
EU-finansieringens värld erbjuder enorma möjligheter, men är onekligen invecklad:
- de många olika organisationer som deltar,
- uppfattningar om samtal,
- den komplicerade processen för applikationsutveckling,
- de utmaningar som är förknippade med reglerna för offentlig upphandling,
- problemen med att kommunicera med MA,
- och komplexiteten i rapporteringen,
alla utgör en del av denna utmanande resa.
Trots dessa utmaningar kan organisationer med rätt kunskap och resurser bättre navigera i detta landskap och öka sina chanser att framgångsrikt säkra EU-finansiering. Det är också därför som denna MOOC, webbplatsen och Helpdesk-supportteamet skapades.